”Wauv, yes, der er håb for vores børn.”
Det var de følelser, der gik igen, hos de forældre, der forleden deltog i forældregruppemøde på skolerne Chrysalis og Fortuna Virum, en del af Behandlingsskolerne.
Blikket ind i et ungdoms- og voksenliv, hvor der er muligheder og selvforsørgelse blev skabt af to af vores tidligere elever, William og Frederik, der på forældremødet fortalte om deres ”rejse” fra at være elever med store psykiske udfordringer til et voksenliv med job, bofæller, venskaber, uddannelse og drømme for fremtiden.
For mange af Behandlingsskolernes elever markerer skoletiden en afgørende periode i deres liv, ofte en meget svær tid, hvor psykiske udfordringer og manglende håb tager det meste af opmærksomheden.
Ifølge ledende psykolog på skolen Fortuna Virum, Helle Reiselbach Madsen, var det en særdeles god oplevelse at få de tidligere elevers erfaringer og perspektiv på livet.
”De var virkelig gode til at formidle deres oplevelser på Behandlingsskolerne. En del af forældrene havde spørgsmål, mange faktisk, og bekymringer for deres børns fremtidige muligheder gik igen. Det samme gjorde spørgsmål om, hvordan man som ung med psykiske udfordringer kan komme til at tro på sig selv, særligt i forhold til at blive til noget i forhold til uddannelse og arbejdsmarkedet. Lige de emner var Frederik og William virkelig gode eksempler på, at man kan blive til noget, særligt fordi man i den sidste del af sit skoleliv har været hjulpet til stabilisering og trivsel inden man skal videre i et uddannelsesforløb,” siger hun.
Fortsættes under billedet
Behandlingsskolerne gav et uvurderligt netværk
På Behandlingsskolerne får eleverne mulighed for at blive støttet i deres skolegang samtidig med, at de får psykologisk hjælp, og både William og Frederik kunne fortælle om nogle år, hvor livet virkelig var særdeles tungt.
”De fortalte ærligt og givende fra deres egne oplevelser, også i forhold til de mange svære og kritiske situationer, som de har stået i. De fortalte om, hvordan den ene skulle sørge for meget selv, også efter sin tid på Behandlingsskolerne, mens den anden fortsat kunne læne sig op af sine forældre indtil nu, hvor de begge lever et selvstændigt voksenliv, og hvor de bor henholdsvis for sig selv med støtte og i delelejlighed med en ven. De er begge i gang med gode uddannelsesforløb og var rigtig gode til at formidle, at de i dag har troen på både sig selv og fremtiden,” siger Helle Reiselbach Madsen.
Frederik, den ene af de to tidligere elever, var svært begejstret for at få lov til at komme og dele ud af sinde erfaringer.
”Både William og jeg er meget glade for at få muligheden for at dele vores erfaringer, og jeg tror, at vi formåede at videregive håb og mestringserfaringer til forældrene. Der var i hvert fald en livlig debat om, hvordan man kan støtte børn, som har været i vores situation,” siger han, og ledende psykolog Helle Reiselbach Madsens supplerer:
”De to holdt et fantastisk oplæg og de deltagende forældre var begejstrede i en grad, så vi skyndte os at sikre, at de to unge mænd også vil komme og fortælle om deres vej til nogle af vores elever.
Tidligere elevers fællesskab med egen film
En gruppe af Behandlingsskolernes tidligere elever har stiftet netværket Tidligere Elevers Fællesskab, der har til opgave at støtte vores tidligere elever i at bibeholde relationer, der blev skabt i en betydningsfuld periode af deres ungdomsliv, og skabe nye ideer til aktiviteter og projekter, der kan komme dem til gavn.
Behandlingsskolernes administrerende direktør, Signe Flindt, udtrykker stolthed over elevernes initiativ:
“Vi er stolte af vores elever, både dem, der stadig går her, og dem, der nu har skabt deres egne liv. Mange har været igennem svære perioder, og derfor frydes vi ekstra, når vi ser dem trives i voksenlivet. At de nu tager ansvar for hinanden og vores nuværende elever viser, hvor langt de er kommet. De er forbilleder og fantastiske ambassadører for Behandlingsskolerne.”