Emil står klar med sig selv i håndfladen.
Ikke som noget mystisk hokus-pokus, men i form af en 3D printet minibuste, og han er glad. Ikke fordi han på nogen måde har behov for at vise sig selv, men fordi det er resultatet af nogle af de fedeste og mest nørdede udstyr i Behandlingsskolernes Makerspace på H. C. Ørstedsvej.
Han er ansat som ny lærer i Behandlingsskolernes Makerspace, og efter et introduktionsforløb, hvor han kommer på visit på alle vores skoler, så vil han være go-to på alle former for projekter i Makerspace.
Emil hedder i virkeligheden Adam Emil Paltorp Schmitt, 31 år, bor tæt på Sjælør Station, 10 minutters cykeltur fra HCØ, med sin kæreste og en fransk kunstner, og han kalder sig selv en kæmpe nørd, der med en baggrund indenfor softwareudvikling, spildesign og undervisning inden for specialområdet, opfinder brætspil, fanatisk læser Science Fiction og er så går han til undervisning i arabisk.
Projekter står i kø
Derudover har han været med til at oprette foreningen Nørdenirvana, hvor unge, de fleste med psykiatriske diagnoser, kunne nørde igennem med spildesign, animationer og computermuligheder. Han har brugt sine weekender på at stå for opfinderhold for unge med diagnoser, og på det mere personlige plan har han lavet en hjemmeside med sin tipoldefar, en af landets første telegrafister, Jens Sunds dagbøger fra sit besøg hos broren i San Francisco.
Et projekt, der kastede ny familie af sig, for tipoldefarens nevø skrev, og til sommer tager han til staterne for at møde den nyfundne slægtning og så lige deltage i en stor opfin derkonference.
I det hele taget flyder den kreative energi frit i Emils årer, og som han selv siger, så taler han ”flydende teknologi.”
At modtage en mail fra Emil, er den sikre vej til smil, særligt når man ser hans afsenderadresse: ”tanketorskerogn,” for han er en finurlig ildsjæl, der med glimt i øjet spreder sin passion og kæmpe viden om alle de mange muligheder, der venter på at blive brugt i vores Makerspace.
Fortsætter under billedet
”Det var helt syret – de fik bare de fedeste tanker, da de mødtes.” Sådan lyder en del af beskrivelsen, når Emil får talt sig varmt om sine passioner, og fortæller om, hvordan han for ikke længe siden havde seks unge, nørder med sig til Egypten for at undervise egyptiske og danske unge i spiludvikling.
”Jeg stod på en tagterrasse 10 meter fra Nilen, og underviste i spiludvikling. Det var virkelig syret og fedt at opleve, alt det fede, der opstod da de egyptiske unge, der ikke kunne programmere, men havde nogle fede ideer mødte de danske unge, der er stjernegode til at lave spil.”
Kom og få hjælp til innovation
Emil ser sig om i Makerspaces lokale og er helt klar med en kæmpe highfive til Bruno, der har stået for indretningen af lokalet, og han garanterer at så snart han er faldet ordentlig til, så er vil han gå i gang med at kreere det helt store menukort med undervisningsforløb i blandt andet spiludvikling, 3D print til reparationer, computeranimation og programmering.
Han er klar til at bistå med inspiration til, hvordan de mange teknologier kan inddrages i skolernes undervisning.
”Jeg har super godt styr på al teknikken, så man kan bare komme herned og blive guidet i brugen af maskinerne. Det vigtigste er, at man ikke sidder fast i, hvordan maskinerne skal bruges. Alt det lavpraktiske skal jeg nok sørge for, så bare kom med ideerne,” siger han og fortsætter:
”Det jeg synes er det bedste, er, når vi kan sætte forskellige unge sammen og få noget fedt ud af det. Tit er det sådan, at dem, der ikke er så gode til det boglige, har de fede hjerner, fordi de ikke er banket ind i kasserne, og når vi kan få det kombineret med dem, der virkelig kan nørde med det tekniske, så sker der virkelig ting og sager. Mange af de bedste teknologier er lavet, når et kreativt hoved møder et teknisk hoved. Rent læringsmæssigt er det vigtigt at huske, at hver gang vi lærer en ny teknologi og får realiseret et projekt, så reducerer vi afstanden mellem ideer og virkelighed.”
Fortsætter under billedet
Rammer skal udfordres med skæve ideer
”Min yndlingsting er at udfordre rammerne og holdninger,” lyder det fra Emil, der fortæller levende om, hvordan han som helt ung nægtede at lade lillebroren stå alene med evnerne som autodidakt programmør.
”Da jeg gik i gymnasiet, var min lillebror begyndt at programmere, og jeg havde bare den der følelser af at ”han skal sgu ikke kunne noget, jeg altid har synes var sejt,” så det ville jeg også. Jeg lånte hans Java bøger (et programmeringssprog til computere, red.), og så gik jeg ellers i gang med at lære at programmere. Dengang havde jeg en ide om, at jeg skulle være fotojournalist, så ville jeg læse nanoteknologi, men på et tidspunkt var jeg til et åbent hus på DTU, hvor jeg mødte softwareingeniørerne. De var de mest nørdede af alle nørder, og jeg kunne bare mærke, at jeg havde fundet mit folk der.”
Alle er velkomne i Makerspace, og Emil er ikke i tvivl om, at selv de mest nørdede elever, kan få sig en aha-oplevelse.
”3D modellering er noget af det de mere nørdede elever hurtigt lurer, kan bruges til mange andre ting, som for eksempel computeranimation og computerspil, mens nogle af eleverne finder ud af at lave mere praktiske dimsedutter til reparationer og andre ting.”