Tilbud for unge pårørende til psykisk sårbare kommer til Vanløse

dsn_logo_@2xForeningen Det Sociale Netværk har i tre år haft god succes med at hjælpe unge pårørende til psykisk sårbare, der ofte savner forståelse og nogen at snakke med deres problemer om. Nu kommer tilbuddet Oprust til Vanløse.

Et ungdomsliv som pårørende til en bror med ADHD, en søster med angst, eller en deprimeret familie kan være svært og uoverskueligt.

Ofte bebrejder de unge pårørende sig selv, og de har svært ved at forstå, hvorfor den psykisk sårbare reagerer voldsomt, har specielle behov eller er helt fraværende.

»Mange pårørende til psykisk sårbare glemmer at tage hånd om og sig selv og sine problemer. Det er især slemt for unge, der ikke råber op, og hvor vi oplever, at der er endnu mere skyld og skam forbundet med det at være pårørende. De er bange for, at deres handlinger og egne problemer er med til at forværre deres søskendes eller forældres situation”, fortæller Maja Østergaard Hansen, der er projektleder i Oprust – et initiativ under foreningen Det Sociale Netværk.

Her har man igennem tre år arbejdet med at give de unge pårørende, der typisk er mellem 15-20 år, hjælp, støtte og redskaber til at håndtere rollen som pårørende.

”I Oprust får de unge et fællesskab med ligesindede, der kan nikke genkendende til det at være pårørende. De finder ud af, at de ikke er alene, og at de får andre unge og fagpersonale at snakke med deres problemer om”, fortæller hun.

Nu får unge pårørende i Vanløse en kærkommen mulighed for at få hjælp, da Oprust fra den 17. august også kommer tilbuddet til Behandlingsskolerne i Vanløse. Her går omkring 250 børn og unge med så forskellige diagnoser som Aspergers, ADHD, autisme, depression og angst i skole.

Fokus på hele familien

Hos Behandlingsskolerne har man ikke tøvet, da man fik muligheden for at huse Oprust, der indtil nu har kørt i Ballerup Kommune og i Det Sociale Netværks egne lokaler i København.

”Oprust er et kanongodt tilbud, og vi oplever, at der for de børn unge, som vi har her hos os, ofte er et behov for at kigge på de udfordringer, som forældrene og ikke mindst eventuelle søskende har”, siger Kenneth Engstrøm, der er økonomichef i Behandlingsskolerne i Vanløse.

”Ofte er der også en bror eller søster, der bliver påvirket af det her. De føler sig overset og har selv en række udfordringer ved at være pårørende”, fortæller han.

I en undersøgelse fra Vidensråd fra Forebyggelse fra 2014, der handler om børn og unges mentale helbred, bliver potentialet i forhold til unge pårørende udpeget som et af de områder, hvor man skal sætte ind, hvis man skal forhindre, at de unge selv skal udvikle psykiske problemer.

En af unge, som gennem et halvt års tid, kom i Oprust både i København og Ballerup er Christina på 17, der selv har en mor, som lider af depression, angst  og en personlighedsforstyrrelse.

»Man ved godt, at man ikke er alene, men det er altid rart at høre, at andre har prøvet det samme, og det er ligegyldigt, om det er en søster, en far, en mor eller en bror. For man forstår, hvad de andre snakker om og føler,« siger hun.

En usikker hverdag

Hun har savnet nogle at dele sine erfaringer med og har ofte følt, at hun ikke kunne snakke med nogen om sine problemer, hverken veninder, lærer i skolen eller moderen.

Ifølge Landsforeningen Bedre Psykiatri er der omkring 450.000 børn og unge er pårørende til forældre eller søskende med psykiske sygdomme.

Og de unge føler sig tit usikre på, hvad der venter dem, når de kommer hjem,

”De unge tager ofte et enormt ansvar og går på listefødder i forhold til den syge – simpelthen for ikke at forværre situationen,« fortæller Maja Østergaard Hansen.

Det kan Christina godt nikke genkendende til. Hun har siden 2008, da hendes mor blev indlagt første gang, været i plejefamilie og har følt, at hun skulle tage hensyn til moderen.

»Vi har skændtes rigtigt meget, og jeg har haft svært ved at forstå, hvorfor hun blev ked af det, hvorfor hun blev sur eller hvorfor hun begyndte at græde.«

Den 17 august starter de første grupper for unge pårørende op i Vanløse. Du kan kontakte konsulent i Oprust Maja Østergaard Hansen på mh@detsocialenetvaerk.dk eller 31317624.

Du kan også læse meget mere om Oprust her.