Tilbage på den lokale skole med glæde og selvtillid

I dag er Lukas igen en livsglad og nysgerrig dreng. Man sådan har det ikke altid været. Da Lukas efter endt børnehave startede sin skolegang, førte massiv mobning til depression, psykose og månedlang indlæggelse på en psykiatrisk afdeling. 18 måneder med behandling og undervisning på Behandlingsskolerne førte til, at Lukas nu er tilbage i den almene folkeskole, hvor han har både venner og glæde ved undervisningen.

– Da Lukas gik i børnehave, var han en rigtig glad dreng. Han har altid været nysgerrig og åben for alt. Blandt andet gik han gerne i kjoler, lyserødt tøj, med øreringe og havde langt hår. Men da Lukas kom i skole, blev det noget, som klassekammeraterne drillede ham med, fortæller Lukas’ mor.

Drillerierne blev til massiv mobning, og Lukas udviklede voldsom og truende adfærd.

– Vi var til mange samtaler på skolen. Men intet hjalp, og til sidst nægtede Lukas at gå i skole. Jeg var nødt til at stoppe med at arbejde for at være sammen med Lukas, der havde fået en depression. Til sidst mistede han lysten til at leve. Han talte om at brænde og skære i sig selv. For os som forældre var det ubeskriveligt svært. Vi følte os fuldstændig magtesløse, husker Lukas’ mor.

Lukas blev indlagt på børnepsykiatrisk afdeling, hvor han blev behandlet i samlet set tre måneder. Herefter startede Lukas på skolen Kompasset, som er et af Behandlingsskolernes tilbud i Vanløse.

– Lukas havde mange samtaler med psykologer og havde gode lærere, som hørte og anerkendte ham. Og han forstod, at han er en helt almindelig dreng, og at det er i orden at gå i det tøj, som han kan lide. Han fik stille og roligt sin selvtillid tilbage og genfandt en kæmpe appetit på at gå i skole. Om morgenen, når han vågnede, var han klar til at komme af sted – han havde tøj på, og sengen var redt, husker Lukas’ mor.

Efter halvandet år på Kompasset var Lukas klar til at starte på en almen folkeskole igen, og Lukas’ lærere hjalp med overgangen til den lokale skole. I dag går Lukas i 4. klasse, og han har fået venner i klassen.

– Lukas har fundet sig selv igen. Vi har fået vores glade dreng tilbage. Det betyder alt! Vi er meget lettede som forældre. Vi er nærmest en almindelig familie igen nu, lyder det fra Lukas’ mor.

 

Skolen Kompasset optager og udsluser elever løbende igennem hele skoleåret. I skoleåret 19/20 havde Kompasset i alt i gennemsnit 50 elever. I løbet af det skoleår er 16 % af eleverne udsluset til mindre indgribende tilbud, fx almene folkeskoler eller specialskoler. Derudover gik 40 % af 9. klasses eleverne videre til en ordinær ungdomsuddannelse, 30 % af 9. klasses eleverne fortsatte til en efterskole, og 30 % gik videre til 10. klasse i kommunalt regi.