06 maj 2021
Forældregrupper gør hverdagen lidt lettere
Relationer, dialog og aktivt samarbejde blandt forældrene i en skoleklasse er helt almindeligt på mange skoler – på en behandlingsskole kræver det en ekstra indsats at skabe det, fordi skolegangen og hverdagen er en anden
På de fleste skoler ses forældrene til forældremøder, de mødes måske, når de bringer eller henter deres barn på skolen eller ved fritidsaktiviteter, og de bor ofte i samme lokalområde. Her opstår der dialog og grobund for samarbejde.
På Behandlingsskolerne kommer eleverne derimod typisk fra et større geografisk område. Mange elever kommer i skole via kørselsordninger, som betyder, at forældrene ikke mødes. Samtidig har eleverne særlige behov, der betyder, at dialogen mellem behandlere, lærere og forældrene foregår individuelt med henblik på den enkelte elevs udfordringer og udvikling. Derfor opstår relationer, dialog og samarbejde mellem forældre ikke spontant og naturligt i samme grad, som blandt andre forældregrupper.
Det hjælper at vide, at man ikke er alene
En af de forældre, der har glæde af at deltage i en forældregruppe, er Sarah. Sarah er mor til Carl på 10 år. Carl har svært ved at styre sine impulser, og han har store udfordringer ved alle former for skift mellem almindelige aktiviteter og hverdagens situationer.
Sarah fortæller:
Forældregrupper på Behandlingsskolerne
En forældregruppe mødes typisk seks gange i løbet af et skoleår. På møderne er der udover fælles dialog og erfaringsudveksling også faglige oplæg fra psykologer og familieterapeut. Emnerne spænder fra konflikthåndtering og hverdagsstrategier til angst, autisme og ADHD. Møderne er et fortroligt rum for forældrene og ledes af en psykolog og en familieterapeut.