Et samarbejde man kun kan blive klogere af

Svære følelser er helt i orden, det er vigtigt at finde de hjælpemidler og værktøjer, der virker for dig og sørg for at opsøge viden fra andre autister.

Sådan lød nogle af de mange gode råd, som forperson for Autisme Ungdom, 22-årige Silke Ena Svare, gav i sit særdeles veloplagte oplæg til de omkring 40 deltagere, der var mødt frem i auditoriet på Linde Alle, da Autisme Ungdom og Behandlingsskolerne holdt introduktion til autismens verden for nydiagnosticerede unge og deres familier.

Med humor og stort overskud fik hun, sammen med Monica Lindberg, leder af center for Skolevægring, taget toppen af autismens mystik. Autismen har underinddelinger som infantil autisme og Aspergers, men måske er de slet ikke nødvendige, for som den erklærede neurotypiske Monica Lindberg slog fast, så handler autisme ofte mere om dagsformen, og på at få skabt en fælles respekt for, at autisme blot er en anderledes måde at være i verden på.

Der blev nikket i salen, da hun fortalte om begrebet samsansning, som blandt beskriver den situation, hvor flere sanser og sanseindtryk ”bimler” samtidig, hvilket for den autistiske unge kan føles som at sidde på en døgnåben alarmcentral.

Mødet, der sandsynligvis vil være startskuddet på et tættere samarbejde mellem Behandlingsskolerne og Autisme Ungdom, skal give unge autister mulighed for at få et opløftende ”saferoom,” hvor de kan blive taget alvorligt og få viden, at føle sig stærkere af.

En succes i X-Factor

Silke Ena Svare tog hurtigt livtag med spørgsmålet om det hedder at have autisme eller at være autist. For hende er der ingen tvivl. Hun er autist, og hun er stolt af det, og hun beskriver den dag, diagnosen blev givet, som en befrielsens dag, hvor hun kunne begynde at tage livtag med den tilværelse hun altid havde drømt om, med kæreste, job og egen lejlighed.

 Hvis du har en fænomenal X-factor hukommelse, så har du helt sikkert genkendt Silke, for  i 2016 kunne du opleve hendes vej på de skrå brædder. En skelsættende begivenhed, som gav hende mulighed for at gøre op med  mange års mobberi.

Og som bonusinfo, så havde den dengang 16-årige Silke noget at have sine sangdrømme i, hvilket sangdommernes kommentarer vidnede om::

Thomas Blachman: Der skal arbejdes, og du har noget. Ja, for fanden. Ja herfra.

Mette Lindberg: Du har en utrolig klar og ren klang. Din mund er virkelig fascinerende. Den er vildt smuk. Du er ret sej. Jeg siger også ja.

Remee: Jeg ved ikke, hvor meget jeg tror på dig som sangstjerne, men du kan garanteret blive topmodel. Det er typisk sådan, at så bliver du mobbet, når du er lille, og så kommer du frem med superlange stænger, smukt ansigt og store læber og et dejligt smil. Du kan bare komme ud som en total stjerne alligevel.